Siirry suoraan sisältöön

Kaiken takana on Ellit

Juuan Kivenveisto 2022 -tapahtuman järjestäjänä toimii Ellin Taitajat ry. Pienestä paikallisesta kulttuuriyhdistyksestä on vajaan vuosikymmenen aikana kehittynyt taitava ja toimiva tapahtumatuottaja. Ellin Taitajat ry vastaa tänä vuonna toisen kerran Juuan Kivenveisto 2022 -tapahtumasta, kivenveistokilpailusta ja kilpailijoiden hyvinvoinnista yli 60 talkoolaisen voimin. Aika hieno saavutus, eikös? Mutta ei siinä vielä kaikki.

Ellin Taitajien tarina alkaa vuodesta 2014, kun Juuassa valmistui maailman suurin jääkupoli 50 hollantilaisen opiskelijan voimin. Olemattomalla varoitusajalla paikalliset yritykset ja noin 40 vapaaehtoista huolehti hollantilaisryhmän majoituksesta sekä rakentajien tarvitsemasta kalustosta ja varusteista. Onnistunut kokemus poiki lisäyhteistyötä hollantilaisten kanssa: maailman korkein jääkatedraali, Sagrada Familia, 2015 sekä seuraavana vuonna Gentin yliopiston opiskelijoiden Candela-paviljonki – sääolosuhteiden takia maailman pisin jääsilta jäi rakentamatta 2016.

Juuan kunnan kansainväliset hankkeet jääveistosten saralla päättyivät 2016, mutta paikallisten innostus ja osaaminen jää- ja lumirakentamiseen Juuassa jatkui. Perustettiin Ellin Taitajat ry. Yhdistyksen repertuaari on ajan myöstä laajentunut jäästä lumeen, kiveen, puuhun ja muihin luonnonmateriaaleihin.

Reetta Nenonen kuuluu aktiivijäseniin.
Vas. koronamaskin suojissa puheenjohtaja Eija Meriläinen, takana Tuula Ikonen-Graafmans ja oik. Päivi Pennala suunnittelukokouksessa. Yläkuvassa Tuulan ohella vas. Tapio Vartiainen, Tuula Soininen ja Matti Tuominen, Ellin Taitajien konkareita kaikki.

Ellin Taitajien tuottamia tapahtumia:

2021 Suomen I Kivenveiston SM-kilpailu Juuka, keskuspuisto 2.–4.7.2021

2020 Kivenveistokurssi, Nunnanlahti, Kivikeskus. 5.–8.8.2020

2019 Hiekanveiston SM-kilpailu Juuka, keskuspuisto. 11.–13.7.2019

2018 XXIV Jäänveiston SM-kilpailu, Nunnanlahti, Juuka. 24.–25.2.2018

2017 Lumenveiston SM 2017 -kilpailu, Nunnanlahti, Juuka. 3.–5.2.2017

Ellin Taitajien tarina kytkeytyy Juuassa jäästä rakentaneisiin hollantilaisiin opiskelijoihin. Kuvassa Eindhovenin tiimin teos Sagrada Familia -jääkatedraali , 2015.

Yhdistykselle on karttunut kosolti arvokasta kokemusta luonnonmateriaalien veistokilpailujen tapahtumatuotannosta – aiemmin Ellin Taitajat ry on järjestänyt Juuassa sekä Jäänveiston, Lumenveiston, Hiekanveiston että Kivenveiston SM-kilpailut.

Tänä vuonna on vuorossa järjestyksessä toinen kivenveiston SM-kilpailu ja ihan eka kansainvälinen kilpailu 5.–7.8. Kisailun ohella tarjolla ohjelmaa koko perheelle ja moneen makuun. Tule veistämään tai tule viihtymään oi ihanan elokuiseen Juukaan, Pohjois-Karjalaan.