Siirry suoraan sisältöön

Tutustu veistäjiin 2022

Käsinveiston SM-kilpailun osallistujat:

Mikko Huhtala

Suojalasit päässä KVSM 2021

Mikko Huhtala Muuruvedeltä aloitti viime vuonna Juuassa sekä evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherran virassa että kivenveistäjänä käsiveiston SM-kilpailussa. Hänen veistoksiaan inspiroi ihmisten ja luomakunnan kohtaaminen.
”Olen innostunut osallistumaan tähän yhteisölliseen tapahtumaan kahdesta syystä: pidän kiven muotoilusta ja kaikenlaisesta ihmisten kohtaamisesta. Minulle tärkeintä ei ole kilpailu, vaan osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemus. Vahvuuteni veistäjänä? Mahdollisuudet ovat avoinna moneen suuntaan. Jos kivi ei taivu, minä taivun.”

FB ja YouTube: Mikko Huhtala
Instagram ja Twitter: mikkohuh

Jussi Kormano

Kormano esittelykuva kalliomaisemassa

Jussi Kormano Marttilasta toimii yrittäjänä. Hänellä on Kivigrafia-niminen firma, joka on erikoistunut hautakiviin ja kaiverruksiin, joita tehdään pyydettäessä vaikka kallion pintaan.
”Koen vahvuutenani kiinnostukseni kehittyä kokeilemalla sekä uusia että vanhoja menetelmiä lannistumatta sekä oppimalla virheistä . Vuolukiven suhteen haasteena on kokemattomuuteni sen suhteen sekä materiaalin pehmeys. Taiteilijana minua kiehtovat ihmisyyden mysteerit sekä luonnon kiistaton kauneus.”

Instagram: kivigrafia
nettisivut: kivigrafia.fi

Mikko Korte

Joensuulainen Mikko Korte on hankkinut kokemusta puunveistokilpailujen saralla. Veistäjänä hän kertoo olevansa Työkalujen aktiivinen käyttäjä ja aina uudelleen innostuja.
”Inspiraatiota saan ystävien kautta, kirjoista, musiikista, hiljaisuudesta. Ympäristön havainnointi sekä monikatsantainen näkemys asioiden suhteista kaikenlaiseen olevaan ovat vahvoja puoliani. Haastavuutena koen uudenlaiset materiaalit, joiden rakenne ei vastaa totuttua, aiemmin tuttua.”

Henna Latumäki

Taustalla Latumäen maalaus

Henna Latumäki tulee Varkaudesta. Häntä voi luonnehtia harvinaisen ennakkoluulottomaksi taiteilijaksi. Henna ei kuulemma ole koskaan veistänyt mitään mutta ei pelkää olla kokeilematta.
”Nyt nähdään, löytyykö taitoa tähänkin taiteen muotoon. Olen piirtämis-, maalaamis-, ja kolvaamistaidoiltani hyvä ja taipumusta erilaisiin projekteihin löytyy. Taiteilijapersoonana olen itseäni vähättelevä ja minun on hankala ottaa kehuja vastaan. Mutta ei se ole minua estänyt uusia tyylejä opettelemasta. Kun into tehdä iskee, niin silloin voi työnteko mennä jopa pitkälle aamuyöhön. Katson asioita eri kulmasta ilman, että huomaan, ja sieltä monet ideat kehittyvät ja tulevat. Luontoihmisenä eläimet ovat suuri osa töitäni. Todellisuudessa en ole edes varma, mistä inspiraationi aina tulee.”

Maria Toivonen

Lähis kuulokkeet korvilla Maria Toivanen

Juukalainen abiturientti Maria Toivanen kuvailee itseään luovaksi ihmiseksi, joka haluaa kokeilla kaikkea mahdollista ja nähdä, mitä voi käsillään luoda. Ystävien mielestä hän on taiteilijana moniosaaja.
”Pystyn visualisoimaan päässäni hyvin mitä tahdon tehdä. Mielessäni on usein kymmeniä eri ideoita ja suunnitelmia, jotka haluaisin toteuttaa. Kun kerran innostun niin teen täysillä loppuun asti. Olen myös nopea oppimaan itselleni mielenkiintoisia asioita – vaikka kivenveisto on minulle uutta, saan siitä nopeasti kiinni. Vuolukivi materiaalina ja työtapa on minulle uusia, enkä vielä tiedä kunnolla, miten minun pitäisi käsitellä kiveä. Pelkään, että onnistun lohkaisemaan liian ison palan pois tai jokin herkempi kohta murtuu. Joskus saatan innostua jostain taiteen lajista, kuten maalauksesta, ja uppoudun sen pariin pariksi viikoksi niin, ettei muulle jää aikaa. Sitten saattaa mennä pari kuukautta, etten tee mitään luovaa, muuta kuin mitä pääni sisällä ajattelen. Inspiraatiota saan videopeleistä, sarjoista/elokuvista, luonnosta, ystävistä ja musiikista. Yleensä minulla soi lempparilista taustalla, kun piirrän tai suunnittelen projektejani.

Instagram: kultasusi_
FB: Maria Toivanen

Minna Vartiainen

Vartiainen puolilähis

Joensuulainen artesaani Minna Vartiainen toteaa, että taide on ollut aina vahvasti läsnä hänen tekemisissään. Opintojen kautta hän on löytänyt taiteen oheen muotoilun ja paljon uusia ilmaisutapoja.
Olen aina ollut innokas kehittymään monipuolisesti erilaisilla tekniikoilla ja materiaaleilla. Materiaaleista kivi on erityisesti kiehtonut minua kauneudellaan ja työstettävyyden mukavuudella. Vahvuuteni on muotojen hahmottaminen ja veistoksen suunnittelu. Luonnostelen paljon eri menetelmin, miltä teos tulisi näyttämään. Mietin paljon valojen ja varjojen vaikutusta veistokseen.  Pyrin luomaan aina jotain uutta ja mielenkiintoista. Suunnitellessa mietin paljon työskentelyn vaiheita niin, että veistäminen sujuisi ongelmitta. Jokainen kivi on yksilöllinen. Toteutuksessa jätän varaa soveltaa muotoja niin, että ne parhaiten tukevat kiven ominaisuuksia. Olen pyrkinyt tuomaan abstraktia tyyliä osaksi teoksiani. Sopivasti haasteita tuovana pidän, että katsojalle jää teoksessa tulkinnan varaa. Inspiraatio tulee usein luonnon yksityiskohdista. Orgaanisen muotojen ymmärtäminen ja niistä muodon soveltaminen niistä on prosessina mielenkiintoinen. Luonto yllättää aina esteettisyydellään ja monipuolisuudellaan.

Instagram: handmadeby_minna

Marika Walldén

Walldén veistää jäätä

Varkautelainen Marika Walldén luonnehtii olevansa elämystaiteilija, jolle kulttuuri on elämäntapa ja kierrätys lähellä sydäntä. Hän tehnyt tilapäistaidetta luonnonmateriaaleista vuodesta 1987 asti. Juuassa Walldén on osallistunut tätä ennen niin lumen, jään kuin hiekankin veistokilpailuihin.
”Veistäjänä vahvuuteni on monipuolisuus ja eri materiaalien käyttö. Kivestä en ole veistänyt kuin muutaman kerran. Vahvuuksiani ovat myös kolmiulotteinen hahmottamiskyky, muutoksiin sopeutuminen sekä oikeiden työvälineiden valinta ja pölyltä suojaus.
Olen pitkän linjan elämystaiteilija ja veistänyt jo monta kymmentä vuotta luonnonmateriaaleja. Ideani tulevat valtaosin luonnosta. Tykkään myös tehdä taidetta pilke silmäkulmassa, yleensä teoksissani on huumoria. Naivismi ja surrealismi ovat lemppareitani.”

Instagram: @artmarika
FB: Artmarika
nettisivut: artmarika.com

Koneveiston SM-kilpailun osallistujat

Jari Kuokkanen 2022

Iisalmelainen kirvesmies Jari Kuokkanen on harrastanut moottorisahaveistoa vuodesta 2012 alkaen. Hän käy vuosittain muutamassa puunveistotapahtumassa.
”Hahmottamiskyky ja mittasuhteiden hallinta on harjaantunut puuta veistäessä. Kivi on vielä varsin uusi materiaali, jota olen veistänyt kerran aiemmin vuosi sitten. Puuhun verrattuna kiven kovuus tuo haastetta ja tarvitaan hyvät välineet. Veistäjänä olen pikkutarkka ja kriittinen omaa tekemistä kohtaan. Tykkään haastaa itseäni ja lähteä kokeilemaan uusia asioita. Toisinaan ideoita töihin tulee kypsyteltyä pidempään, mutta välillä idea syntyy hetkessä nähtyäni materiaalin.”

Instagram: artkuokkanen
FB: Jari Kuokkanen

Marika Kylmä 2022

Marika Kylmä ja veistos esittelykuva

Käsityöartesaaniksi Joensuussa opiskeleva Marika Kylmä kertoo veistäneensä pari vuotta. Nuori lahjakkuus arvioi vahvuutensa veistäjänä löytyvän asenteesta.
”Vuolukiven rakenne on minusta aika vekkuli. Olen leikkisä ja idealistinen niin kuin narri. Minua inspiroivat muut ihmiset.”

Lasse Martikainen 2022

Lasse Martikainen Kolilta

Kolilainen Lasse Martikainen on itseoppinut kuvanveistäjä ja puutarhuri. Kaksi ammattia yhdistyvät hänen Veistospuistossaan, joka toimii Martikaisen teosten pysyvänä näyttelynä.
”Kuvanveistossa käytän monenlaisia materiaaleja. Osallistuin myös viime vuoden kivenveistokisaan voitokkaasti. Vahvuuksiani kivenveistossa ovat hyvä mielikuvitus ja kolmiulotteinen hahmo-tuskyky sekä kyky havainnoida olen-naisia puutteita keskeneräisistä töistä. Eniten inspiraatiota saan fantasiakulttuurista ja luonnosta. Vuolukiven työstössä kilpailumielessä haasteellisinta on rajoitettu aika. Myös tämänvuotinen teema on hankala.”

Instagram ja FB: kolinveistospuisto
nettisivut: kolinpuutarha.fi


Timo Nevalainen

Timo Nevalainen Pyhäjärveltä kertoo harrastaneensa puunveistoa moottori-sahalla yli 30 vuotta. Kivenveistoa hän on kokeillut kaksi kertaa Juuassa.
”Minun vahvuuteni kivenveistäjänä on varmaankin pitkä kokemus puunveistosta, se on kehittänyt muototajua ja mittasuhteita on helpompi hahmottaa. Olen myös nopea veistäjä. Vuolukiven veistossa on haasteellista, jos kivi ei ole tasalastuista. Varsinkin kulmahiomakonetta käytettäessä pölyäminen hankaloittaa veistoa. Veistäjänä olen sinnikäs ja haluan päästä itseäni ja muita miellyttävään lopputulokseen. Eniten inspiraatiota veistoksiin saan, kun käyn kilpailuissa ja on pakko kokeilla jotain uutta. jos meinaa pärjätä niissä. Myös ystävien vinkit ja kannustus innostavat.”

Jukka Nykänen

Nykänen puolilähis

Syntyperäinen juukalainen Jukka Nykänen osallistui viime vuonna menestyksellä käsinveistokisaan. Tänä vuonna vuolukivialan ammattilainen on valinnut lajikseen koneveiston. Jokainen, joka osaa maalata, osaa veistää kiveä, Nykänen kannustaa aloittelevia veistäjiämme.
”Olen koulutukseltani kiviartesaani ja kiveä olen työstänyt 24 vuotta Tulikivellä. Varsinkin alkuaikoina työnkuvaani kuuluivat veistokset ja reliefit. Sillä rintamalla on ollut kuitenkin vuosikausia hiljaista. Päätin lähteä kisoihin mukaan, kun veistämistä ei enää miellä työnteoksi.”

Heli Salo

Heli salo

Heli Salo harrastaa kaikenlaista luovaa käsillä tekemistä. Juukalaiselle Salolle vuolukivi on materiaalina tullut tutuksi työn kautta.
”Vuolukivi inspiroi inspiroi minua työstettävyydellään. Veistäjänä voisin pitää vahtuutenani mielikuvitusta, haasteena taas pieniin yksityiskohtiin jumiutumista. Innostun helposti uusista ideoista ja aiheista. Inspiraation lähteenä toimii usein luonto, kansantarinat tai muinaisten aikakausien mestarit.”

Instagram: @hilppa_salo
FB: Heli Salo

Markus Tanninen

Tanninen puolilähis

Markus Tanninen Enosta pitää vahvuutenaan työkalujen tuntemusta ja mukautuvaa mielikuvaa veistoksen lopputuloksesta.
”Olen aika intuitiivinen veistäjä. Veistosta aloittaessani en välttämättä näe kokonaiskuvaa kovin selkeästi, mutta sen edetessä mielikuva tarkentuu. Pystyn mukautumaan yksityiskohtiin ja kokonaiskuvaan, jos esimerkiksi kiveä irtoaa väärästä paikasta tai näyttää, että määräaika umpeutuu. Haastavinta kenties on työkalujen toimintakunnon ylläpitäminen sekä säähän ja kilpailun rajalliseen aikaan liittyvät haasteet.  Useimmat inspiraationi tulevat kirjallisuudesta, luonnosta sekä
kansantaruista. Rakkauteni kiviin alkoi vuonna 2011, kun sattumalta eksyin kuopiolaiseen kiviveistämöön töihin. Sittemmin olen hairahtunut muihinkin materiaaleihin, mutta ensirakkauden muistaa aina.”

Kansainvälisen kilpailun osallistujat

Carmen Bahlo

Carmen Bahlo, Brandenburg

Saksalainen Carmen Bahlo asuu Brandenburgissa, Juuassa hän viettää kesät mökkeillen. Lapsena Bahlo piirsi tai askarteli joka päivä. Valitettavasti hänellä ei ollut mahdollista opiskella taidetta Se oli vain harrastus, johon ei työssäkäyvällä äidillä jäänyt paljon aikaa. Nyt Bahlo on ollut eläkkeellä 1,5 vuotta, ja vihdoin hänellä on aikaa toteuttaa luovuuttaan.
Minulla on hyvät kädentaidot ja olen luova. Minun on myös helppo oppia uusia tekniikoita autodidaktisesti tai tarkkaan katsomalla. Vuolukiven veistäminen on minulle täysin uutta. Aloin kokeilla kivenveistoa vasta kaksi viikkoa ennen kilpailua. Se on kuitenkin hyvin houkuttelevaa, ja olen aivan innoissani. Olen yksityiskohtia rakastava tyyppi ja haluan, että työni on täydellinen. Siksi minun on oltava varovainen, ettei aika lopu kesken kilpailun. En ole sitoutunut vain yhteen suuntaan, vaan haluan kokeilla erilaisia käsityötekniikoita. Tykkään piirtää pastellipaperille tai maalata vesiväreillä. Viime vuonna aloin huovuttaa veistoksia, pienestä jäniksestä isoon hirvenpäähän. Työskentelen mielelläni myös luonnonmateriaalien tai paperin kanssa. Saan suurimman osan inspiraatiostani luonnosta. Ideoita löytyy aina myös internetistä, kirjoista tai arjesta.

Jussi Kormano

Kormano esittelykuva kalliomaisemassa

Jussi Kormano ja Lasse Martikainen ovat jo ilmoittautuneet kansainväliseen kilpailuun, johon pääsevät myös muut halukkaat veistäjät, jotka osallistuvat SM-kilpailuihin.

Lasse Martikainen

Lasse Martikainen Kolilta