Tutustu veistäjiin

Käsinveistäjät

Mikko Huhtala

Kiveä veistäessäni ajattelen, että tämä materiaali paljastaa varhaisen Jumalan luomistyön. Jo varhain kivi on kiteytynyt nestemäisestä aineesta ihmisen käsiteltäväksi kiveksi. Kun siis halkaisen kiven, se paljastaa Jumalan käden jäljen, jota ei yksikään ihminen ole koskaan voinut silmillään nähdä. Jokainen kivestä irroitettu muru on siis ainutkertainen ihme.

Olen ammatiltani pappi. Olen kotoisin Länsi-Suomesta, mutta asunut Muuruvedellä vuodesta 2003. Aloitettuani Juuan kirkkoherran virassa v. 2021 tähyilen kohti uusia asuinsijoja. Juukalaisen vuolukiven veistäminen on luonnollinen osa tätä prosessia.

Kirkkotaide on välttämätön osa teologin elämänpiiriä. Kirkkotaide innoittaa tekemään näkyväksi Jumalan luomaa todellisuutta. Mielelläni liityn niiden taiteilijoiden ikiaikaiseen joukkoon, jotka ovat halunneet kiveä veistämällä avata näkymiä Jumalan valtakunnan todellisuuteen. Juuassa tähän on ainutkertaisen hyvät mahdollisuudet.

Kiveä olen tähän astisessa elämässäni veistänyt lähinnä kodin rakentamisen ja hautakiven valmistamisen yhteydessä. Tämä on antanut jo jonkinlaisen ymmärryksen sille, miten haastava materiaali kivi on. Erityisen haastavaa on käsinveisto, jossa jokainen piikin tai taltan isku saa aikaan kolon, jota on mahdoton palauttaa ennalleen. Tämän haasteen otan mielelläni vastaan.

Mauri Kekkonen

Mauri Kekkonen, Tuupovaara: ”Olen harrastanut puun-, lumen-,tuli-, jään-ja hiekanveistoa. Kivenveistoa en ole harrastanut, mutta olen sorvannut vuolukiveä käsisorvilla. Olen osallistunut joitain kertoja lumenveiston SM kilpailuihin.”

Anne Nevalainen

Keramiikka-alan artenomi Anne Anita Nevalaisella kivenveisto kokemusta on vain yhden teoksen verran. Muita materiaaleja hän on käyttänyt teoksissaan laidasta laitaan.

Jukka Nykänen

Olen 53 vuotias syntyperäinen juukalainen, kolmen lapsen viikonloppuisä ja koulutukseltani kiviartesaani. Kiveä olen työstänyt 23 vuotta Tulikivellä, jolloin varsinkin alkuaikoina työnkuvan kuuluivat veistokset ja reliefit. Vuosikausia sillä rintamalla on ollut kuitenkin niin hiljaista, että ajattelin sitten lähteä kisoihin mukaan, kun veistämistä ei enää miellä työnteoksi. Käsinveistoon osallistuin koska se on jotenkin rentouttavampaa ja aikataulu asettaa huomattavasti enemmän haastetta kuin koneveistossa

Erkki Rytkönen

Erkki Rytkönen Iisalmesta kertoo osallistuneensa aikaisemmin moottorisahataiteen SM- ja MM-kisoihin. Hän on myös esiintynyt veistossa useissa Euroopan maissa. Hänen mielestään veisto on erinomainen harrastus, siinä unohtuu muu. Kiveä hän ei ole varsinaisesti veistänyt. Nettisivu: www.art-rytkonen.net

Markku Tuominen

Markku Tuominen on Nurmijärveltä ja hän oli Juuassa hiekanveiston kisoissa kaksi vuotta sitten. Se oli hänen ensimmäinen hiekanveistokisansa. Myöskään kivenveisto ei ole tuttua, mutta moottorisahalla hän on veistänyt yli 30 vuotta puunveistoa. Hän muistelee, että ensimmäinen työ oli siili, jonka hän teki joskus 13-vuotiaana. Muotoilua hän on harrastanut  lapsesta saakka ja myös maalaaminen ja piirtäminen on ollut tärkeää. 

Minna Vartiainen

Minna Vartiainen tulee Joensuusta, ja on artesaani koulutukseltaan.  Taiteilijana hän on muotoillut ja veistellyt eri materiaaleja, esim. moottorisahalla puuta. Myöskin vuolukivi on hänelle tuttu veistomateriaalina. Hän osallistuu ensimmäistä kertaa veistokilpailuihin. Oma ura on vasta rakenteilla. Instagram: @handmadeby_minna.

Koneveistäjät

Leevi Halonen

Iisalmelainen Leevi Halonen on veistänyt moottorisahalla 11 vuotta harrastuksena. Kivenveistoon Leevi ilmoittautui kaverin innostamana. ”Olen veistänyt yhden saunamummopatsaan vuolukivestä, ei tuntunut mahdottomalta sekään.”

Jari Kuokkanen

Jari Kuokkanen Iisalmesta kertoo harrastaneensa moottorisahalla veistoa aktiivisesti vuodesta 2012. Kivi on hänelle uusi veistomateriaali. Hän on aikaisemmin osallistunut moottorisahaveistokilpailuihin ja messuille. Facebook: Jari Kuokkanen.

Marika Kylmä

Marika Kylmä on joensuulainen toisen vuoden opiskelija Riveriassa, taideteollisuusalalla. Hän on iloinen tyyppi ja innostunut aiheesta, vaikka kokemusta onkin vasta vuoden verran veistosta. Hän on lapsesta asti harrastanut kuvataiteita.

Lasse Martikainen

Lasse Martikainen on kotoisin Kolilta, Lieksasta. Hän kertoo olevansa itseoppinut veistäjä. Hän on tehnyt veistoksia monenlaisesta materiaalista, kuten metalleista ja lasikuidusta. Kivenveisto on aika tuttua, koska hän on aloittanut veistämisen vuolukivellä. Kolilla on hänelle oma veistospuisto. Instagram: @kolinveistospuisto Facebook: Kolin Veistospuisto, www.kolinpuutarha.fi.

Timo Nevalainen

Timo Nevalainen Pyhäjärveltä on veistänyt puuta jo 30 vuotta. Siinä sivussa hän on tehnyt jonkun verran kivenveistoa, lähinnä pieniä esineitä sekä vuolukivestä että kovista kivistä. Puunveistokilpailuihin hän on osallistunut 20 vuotta. Taustaltaan hän on louhinta- ja maanrakennusteknikko, ja työskennellyt yli 40 vuotta kaivoksella kiven parissa.

Pekka Niskanen

Olen Pekka Niskanen, Haapajärveltä.  Olen harrastanut puunveistoa ja työkseni ollut kaivoksella kiven kanssa tekemisissä. Mielenkiinto kivenveistoon on tullut työni kautta.

Jouko Ojala

Jouko Ojala on kotoisin Oulusta, mutta kotikunta on nykyään Joensuu. Hän valmistui 90-luvun alkupuolella kiviseppä-artesaaniksi ja on työskennellyt 16 vuotta kiven parissa. Kivi on siis tuttu materiaali, mutta ei niinkään vuolukivi. Vapaa-ajalla puu on pienimuotoisten esineiden materiaali, ja hän on tehnyt puusta esimerkiksi palkintopokaaleja.

Heli Salo

Heli Salo on juukalainen kivialan artesaani vuosimallia -98. Hän työskentelee tällä hetkellä NunnaUuni Oy:n palveluksessa. Harmaa kivi on hänelle tuttua, vaikka ei sitä työssään juurikaan joudu työstämään. Hän lähettelee uuneja ihmisille, jotta maailmasta tulisi lämpimämpi paikka. Kaikki käsillä tekeminen on ollut hänelle aina tärkeää. ”Kivenveisto on kiehtovaa ja ihmeellistä!” Instagram: @hilppa_salo

Markus Tanninen

Markus Tanninen: Kivien parissa tullut työskenneltyä vuosikymmen tai vähän yli, enemmän tai vähemmän, milloin mitenkin. Käsityöartesaaniksi opiskelin 2014-2016, jonka jälkeen työskentely on enemmän mennyt pronssin valamisen suuntaan,
mutta kivet kiinnostavat edelleen. www.kivihiisi.fi