Siirry suoraan sisältöön

Galleria Ellin Taitajat

vuolukivinenlintuveistos
Kauko Kortelaisen vuolukivinen lintuveistos Juuan kunnantalolla. Kuva Tanja Rovio-Murto

TÄSTÄ VUODEN 2023 VEISTOSGALLERIAAN:

Veistosgalleria 2023 >

Tutustu Kivenveiston SM-kilpailujen ja veistosgallerioihin 2021 ja 2022 ja kv. kilpailun veistoksiin 2022:

Ellin Taitajat ry

Kaikki alkoi lumenveistosta

Ellin Taitajat on tapahtumatuottajana erinomainen esimerkki vapaaehtoistyön voimasta. Kuvassa Kaisa Nykyri ja Tuula Ikonen-Graafmans suunnittelemassa Kivenveistofestivaalia 2023. Kuva Tanja Rovio-Murto

Kivenveistotapahtuman ja kivenveiston SM-kilpailun järjestää juukakainen kulttuuriyhdistys Ellin Taitajat ry yhteistyökumppaneineen. Tälle sivulle on koottu kuvia Ellin Taitajien aikaisempina vuosina järjestämien kilpailujen ja kurssien veistoksista. Vuoden 2021 Kivenveiston SM-kilpailun kuvia pääset katsomaan tästä.

Lisää kuvia ja tietoa menneistä tapahtumista ja kursseista löydät Ellin Taitajien verkkosivuilta Toimintaa-osiosta:

Tunnettuja juukalaisia taiteilijoita

Karulan taidepiha – kansainvälisesti tunnetun juukalaisen kuvanveistäjä Kauko Kortelaisen veistoksia

Sinikka Häyrisen näyttelymyymälä Mustikkapaikka –  juukalaisen taiteilija Sinikka Häyrisen uniikkia savipitsikeramiikkaa

Vuosi 2020: Kivenveistokurssi Nunnanlahdessa

Kivenveistokurssi pidettiin 5.-8.8.2020 yhdeksän veistäjän voimin Maaseudun Sivistysliiton kurssina. Ohjaajana oli Jukka Nykänen. Kurssin aikana valmistui upeita veistoksia ja osa valmistuu kotona. Veistäjät saivat veistokset mukaansa. Nuorin veistäjä oli 12-vuotias ja vanhin yli 60 vuotta vanha. Kurssilla veistettiin juukalaista  vuolukiveä ja dolomiittikalkkikiveä. Näin saatiin kivenveistokilpailun järjestämiseen kokemusta. Kivenveistoaihiot kurssille toimitti Tulikivi Oyj.

Gallerian kuvat ottanut Pentti Kallinen.

2019: Hiekanveiston SM-kilpailu Juuan keskuspuistossa

Hiekanveiston SM-kilpailut pidettiin 10.-13.7.2019 Juuan keskustassa. Teemana oli Juuan Elli.
Kumppaneina ja tukijoina oli 36 yritystä ja muuta tahoa. Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahasto ja Juuan kunta myönsivät avustusta. Kilpailut toteutettiin kokonaan talkoolaisvoimin. Talkoolaisia oli 65 henkilöä. Hiekkaveistokset säilyivät hyvinä pitkälle syksyyn aina lumentuloon saakka. Arviolta 5000 katsojaa ja Facebookissa vajaa 3000 kävijää.

Muutto, Markku Tuominen. Kuva: Pentti Kallinen

2018: Jäänveiston SM-kilpailu Nunnanlahdessa

Jäänveiston SM-kilpailut 2018 järjestettiin Nunnanlahdessa Juuassa 24.-25.2.2018. 
Kilpailun teema oli vapaa. Soolosarjaan osallistui kahdeksan veistäjää ja joukkuesarjaan neljä 2-hengen ryhmää.  Kisat onnistuivat Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tulevaisuusrahaston avustuksen, Tulikiven, Juuan kunnan, Pielisen Maanrakennuksen, PKS:n, lukuisien paikallisten yritysten ja talkoolaisten vapaaehtoistyön ansiosta. Kumppaneina ja tukijoina oli 53 yritystä ja muuta tahoa. Kisat toteutettiin kokonaan talkoolaisvoimin. Talkoolaisia oli lähes sata. Jääveistokset säilyivät pitkään ja arviolta 3000 kävijää kävi niitä katsomassa ja Facebookissa kävijöitä oli lähes 10 000.

#metoo – breaking through, Jussi Miettinen, Kuopio. Kuva: Pentti Kallinen

2017: Lumenveiston SM-kilpailu Nunnanlahdessa

Vuoden 2017 Lumenveisto SM-kisat järjestettiin Nunnanlahdessa Juuassa 24.-25.2.2017. Lumenveiston SM-kisat olivat Suomen Ladun valtakunnallinen tapahtuma, osa virallista Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa ja osa Metsähallituksen organisoimaa Suomen Luonnon päivää. Kilpailun teemana oli Suomen itsenäisyys. Kilpailun suojelijana oli Metsähallituksen Pääjohtaja Pentti Hyttinen. Kisojen tukijoina olivat Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tulevaisuusrahasto, Josek ja Juuan kunta sekä yli 60 yritystä, kumppania tai muuta tahoa. Soolosarjassa oli seitsemän veistäjää, Taidesarjan joukkuesarjassa kahdeksan 3-hengen ryhmää ja toimintasarjassa neljä 2-hengenryhmää. Yhteensä veistäjiä oli 46 henkilöä.
Lumiveistoksia kävi arviolta ihailemassa lähes 3000 henkilöä ja jälkikäteen enemmänkin. Nettisivulla oli kävijöitä yli 8400 ja Facebookissa 25 000.

Näytit maailmalle, Lumistit: Antti Kolppo, Ari-Pekka Kuusela ja Aleksi Salakka, Kouvola.

2014-2016: Kansainvälistä yhteistyötä

Vuosina 2014-2015 oli Juuassa kunnan ja hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston pykriitin (eli sahanpurun ja veden yhdistelmän) kolme tutkimushanketta. Opiskelijoiden määrä kasvoi ja vuosi vuodelta suuremmaksi ja kansainvälinen verkosto laajemmaksi.

Kun kansainväliset hankkeet päättyivät, mutta innostus ja osaaminen jää- ja lumirakentamiseen jatkui, niinpä perustettiin Ellin Taitajat ry. 

Hankkeiden puitteissa rakennettiin Nunnanlahteen
Maailman suurin jääkupoli vuonna 2014. Sen korkeus oli 9,2 m ja jänneväli 29,1 m. 
Hankkeeseen osallistui noin 50 hollantilaista opiskelijaa.
Hyvin lyhyellä varoitusajalla  paikalliset yritykset ja noin 40 vapaaehtoista huolehti  hollantilaisryhmän majoituksesta ja rakentajien tarvitsemasta kalustosta ja varusteista. 

Maailman korkein jääkatedraali, Sagrada Familia vuonna 2015.
Kohteen suojelijat olivat arkkipiispa Leo ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.
TU/e:n ja sen yliopistoverkoston teekkariopiskelijat rakensivat neljässä viikossa kaksi 18 metriä ja kaksi 21 metriä korkeaa tornia. Maailman ennätys syntyi (edellinen tämän muotoinen torni oli  15 metriä). Sään lauhtuminen esti 30 metrisen tornin loppuunsaattamisen. Huoltojoukkoineen rakentajia oli 80 Hollannista, Belgiasta, Sveitsistä, Espanjasta, Saksasta ja Norjasta. 

Maailman pisin jääsilta, Bridge of Ice – Leonardo da Vinci vuonna 2016.
Mutta se ei huonojen sääolojen vuoksi onnistunut. Huoltojoukkoineen rakentajia on edellisen vuoden tapaan monista Euroopan maista yhteensä peräti 150 osallistujaa eri pituisia jaksoja kolmen viikon aikana.
Gentin yliopiston opiskelijat rakesivat Candela paviljongin, joka onnistui.

Tu/E Maailman suurin jääkupoli 2014 Juuka.
Tu/E, Sagrada Familia 2015 Nunnanlahti.
Havainnekuva Da Vinci bridgestä 2016 Nunnanlahti.
Gent University, Candela paviljong 2016 Nunnanlahti .