Siirry suoraan sisältöön

Talkoolaiset tapahtuman suola ja sydän

Juttu julkaistu Vaarojen Sanomissa 1.7.2021. Teksti ja kuvat: Pasi Karjalainen

Ellin Taitajien talkoolaiset ovat kuluvan viikon rakentaneet kivenveiston SM-kisojen tapahtuma-aluetta Juuan Keskuspuistoon.
Kaikkiaan valmisteluissa ja itse tapahtumassa on mukana seitsemisenkymmentä talkoolaista.

– Talkoolaiset ovat tapahtuman suola ja sydän. Ilman heitä tämä ei onnistuisi, kilpailutoimistoa kiittelee Tuula Ikonen-Graafmans Ellin Taitajista. Kisatoimistosta vastaava Ikonen-Graafmans laskee, että etukäteisvalmistelujen ja -rakentamisen lisäksi tapahtuman aikana talkoolaisia on veistoalueella ja öisin vartiossa kymmenkunta. Kenttäväki huolehtii siitä, että veistäjillä on käytössään sähköä, vettä ja paineilmaa. Niitä kaikkia tarvitaan, kun varsinaisen koneveiston ohella myös käsinveistossa saa alkumuotoilun tehdä konevoimin. Ravintolassa talkoolaisia on parikymmentä ja muissa tehtävissä, muun muassa kisatoimistossa ja muissa huoltotehtävissä kolmisenkymmentä. Kilpailijoiden majoitus on järjestetty liikunta-kulttuurihalliin ja ruokailut Karkuun. Talkoolaiset syövät Ellinkulmassa. Ellin Taitajilla on seitsemän vuoden kokemus veistotapahtumien järjestämisestä.

–Kehuja on aikaisemmin tullut, ja nyt yritetään tehdä tähän mennessä parhaat kisat, Ikonen-Graafmans lupaa.

Uusimmat koronauutiset kuitenkin huolestuttavat. Järjestäjät ovat olleet yhteydessä niin aluehallintovirastoon kuin poliisiin, ja seuraavat ja noudattavat Siun soten ohjeita. Koronaan on tosin varauduttu jo ennakolta siten, että kisat ovat niin sanotut hybridikisat. Niitä on siten mahdollista seurata Teatteri Traktorin kuvaamana netin välityksellä. Uutta rakentaen ja entistä hyödyntäen Keskuspuistoon on kuluvan viikon aikana rakennettu muun muassa esiintymislava, pystytetty telttojen runkoja sekä valmisteltu molempien sarjojen veistäjille työskentelypaikkoja. Lisäksi Juuan kunta on asentanut Keskuspuistoon uuden livekameran, josta alueen tapahtumia voi seurata.

Kilpailujohtaja Tapio Vartiainen kertoo järjestäjien elävän nuukasti ja hyödyntävän aikaisempien jään-, lumen- ja hiekanveistotapahtumien tarvikkeita. Kokonaan uusiakin veistopöytiä on tosin tehty kymmenen kappaletta. Kun kisaviikonlopuksi on luvattu
hellettä, veistopaikat on yritetty sijoittaa puiden varjoon. Käsinveistäjät sijoittuvat puiston läpikiemurtelevan polun varteen ja koneveistäjät puiston vieressä olevalle puretun talon tontille.

–Aitaan on tehty aukko, josta yleisö pääsee kulkemaan kahden veistoalueen väliä, Vartiainen kertoo. Kenttämestari Matti Tuominen jatkaa, että Juuan kunta on vetänyt alueelle sähköt, joista on iso apu. Kunnan suhtautuminen onkin ollut myönteisintä veistotapahtumien historiassa, Ellin Taitajien puheenjohtaja Eija Meriläinen vertailee.

Talkoolaisten ja kunnan lisäksi järjestäjät lausuvat kiitokset Maaseudun Sivistysliitolle ja paikallisille yrityksille, joilta on saatu mitä erilaisinta apua. Ikonen-Graafmans muistuttaa, että viikonlopun toinen teema kiven ohella on kotimainen järvikala, josta Pohjois-Karjalan Martat ja paikalliset kalastajat kertovat ja jakavat villikalareseptejä. Kisaviikonlopun aikana myös paikalliset ruokapaikat tarjoavat kalavaihtoehtoja. Veistokset ja vuolukivi esillä ikkunoissa Kivenveiston SM-kisaviikonlopun jälkeen valmiit kilpailutyöt ovat heinäkuun ajan nähtävillä Osuuspankin ikkunassa. Ellinkulman ikkunassa on esillä puolestaan juukalaisen vuolukiven historista kertova valokuvanäyttely. Kivenveiston juukalaisen grand old manin, Kauko Kortelaisen veistoksia on esillä kivenveistotapahtumassa sekä tietysti Karulan taidepihassa.

Ellinkulman valokuvanäyttely kertoo vuolukiven historiasta.