Siirry suoraan sisältöön

Mammutti-vuolukivi, kivenveistomateriaalina mitä erinomaisin

Vuolukiviseinämä louhoksella

Tiesitkö tätä vuolukivestä?

Vuolukivestä käytetty yleisnimi viittaa jo itsessään kiven helppoon vuoltavuuteen, mitä se onkin pehmeytensä ansiosta. Vuolukivi sisältää talkkia, siksi kiveä voidaan veistää käsimenetelmin varsin helposti.

Vuolukiveksi voidaan kutsua kiveä, joka sisältää talkkia 35-70 %, eikä silikaatteja, kuten serpentiiniä, saa olla yli 35 %. Vuolukivi voi sisältää paljon muitakin mineraaleja, jotka vaikuttavat kiven ominaisuuksiin. Kun tiedetään, mitä nämä muut mineraalit ovat, voidaan vuolukivilaji nimetä tarkemmin niiden perusteella. Vuolukivilajeille on luotu nimeämisluokittelu perustuen niiden mineraaliseen koostumukseen.

Nunnanlahden vuolukivialueelta löytyy paljon erilaisia vuolukivilajeja, jopa samassa esiintymässä voi olla useita vuolukivilajeja. NunnaUunilla on käytössään suuntautunutta vuolukiveä, joka sisältävän magnesiitin perusteella on magnesiittivuolukiveä. Tämä ainutlaatuinen vuolukivilaji on nimetty Mammutti-vuolukiveksi. Omimmillaan se on tulisijamateriaalina työstettävyyden ja erinomaisten lämpöominaisuuksiensa ansiosta. Sitä onkin käytetty paikallisesti tulijamateriaalina jo yli sadan vuoden ajan. Vaikka Mammutti-vuolukivi hakee tulisijojen valmistusmateriaalina vertaistaan, taipuu se myös kivenveistäjien käsissä mitä upeimmiksi veistoksiksi. Tutustu tarkemmin Mammutti-vuolukiveen.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan taidokkaiden veistäjien luomuksia Mammutti-vuolukivestä.

Vuolukivikaivos Nunnanlahdessa
Nunnanlahden Uuni -konsernilla on yksinoikeus kestävää Mammutti-vuolukivilajia sisältävään esiintymään Nunnanlahdessa. Kaivoksessa on kairaustutkimusten perusteella arviolta 29 miljoonaa tonnia Mammutti-vuolukivilajia. Työstettävää materiaalia riittää siis vielä veistettäväksi.

Anne Jäntti, markkinointikoordinaattori, NunnaUuni Oy