Siirry suoraan sisältöön

Kivileirillä opiskeltiin ja verkostoiduttiin

Ellin Taitajien edustajat vierailivat 18.4. kivenveistoleirillä Joensuussa. Riverian järjestämällä nelipäiväisellä leirillä opeteltiin kaiverrustekniikkaa ja tehtiin ornamentti- ja profiilikaiverrusharjoituksia. Kiviaihiot oli lahjoittanut Tulikivi Oyj.

Leirin organisoijana toimi Riverian kivialan opettaja Ari Peltola. Osallistujiksi oli ilmoittautunut 14 veistämisestä ja kaivertamisesta kiinnostunutta opiskelijaa, alan yrittäjiä ja harrastajia ympäri Suomea. Ohjaajana oli kiviseppämestari Stephan Bickel Freiburgin ammattikoulusta Saksasta. Hänellä on Saksassa oma kivialan yritys, joka valmistaa kiviveistoksia ja tekee kaiverrustöitä. Hän kertoi Euroopan Kivenveistofestivaalien alkaneen Freiburgista vuonna 1999 aluksi pienenä veistotapahtumana, jossa ohjelmassa oli lisäksi jazzmusiikkia ja viininmaistajaisia. Sen jälkeen festivaali on ollut eri maissa melkein joka vuosi yhä suurempana tapahtumana. Koronavuosien aikana on pidetty taukoa.

Leirin työpajassa käytiin läpi teoriaa ja opiskeltiin käytäntöä. Tulkkina oli saksalainen suomea puhuva Oliver Steller, kiviseppämestari hänkin ja Lahden ammattikoulun kivialan opettaja. Hänen Prokivi-yrityksensä tuottaa kivityöstötyökaluja Saksasta. Kurssilaisista monet kertoivat olevansa tulossa Juuan Kivenveistofestivaaliin kilpailemaan 28.–30.7. Sitä ennen kisajärjestäjät käyvät kesäkuun alussa hakemassa oppia Euroopan Kivenveistofestivaaleilta Salzburgista, matkan asiantuntijajohtajana on kukas muu kuin Oliver Steller.

Teksti Tuula Ikonen-Graafmans

Kivileirin opettaja Stephan Bickel. Kuva Tuula Ikonen-Graafmans.
Kivileiriläinen Carmen Bahlo. Mittaaminen on millimetrin tarkkaa työta. Kuva Tuula Ikonen-Graafmans.