Siirry suoraan sisältöön

Kivenveistotapahtumassa viihdyttiin

Juuan Kivenveisto 2022 kiinnosti kaikenikäisiä kävijöitä. Ellin Taitajat ry arvioi tapahtuman keränneen viikonlopun aikana noin 1700 kävijää.

Artikkelikuva: Mariia Lukanina opastaa nuoria veistäjiä Riverian artesaaniopiskelijoiden Tule ja kokeile! -työpajassa. Kuva Pentti Kallinen.

Minna Vartiaisen ja Lasse Martikaisen ohella Kivenveiston 2022 järjestäjät, Ellin Taitajat ry ja Juuan kunta, voidaan myös julistaa viikonlopun voittajiksi. Suomen ainoa kivenveistokilpailu on lunastanut paikkansa luonnonmateriaalien veistokilpailujen joukossa maassamme. Toista kertaa Juuassa järjestetty kivenveistokilpailu todisti viimeistään nyt, että vuolukiven hienoa ja ikivanhaa veistoperinnettä kannattaa jatkaa ja vaalia.

Lauantaina saatiin vettä niskaan. Juukalaiset veistäjät Jukka Nykänen ja Heli Salo vaihtoivat kuulumisia sateen ropistessa.. Etualalla Salon Nauru nuorentaa, rakkaus kaunistaa -veistos. Kuva Tanja Rovio-Murto
Ilja Tepon trubaduurikeikalla riitti porukkaa. Viihdyttämisen jalo taito on nuorella Tepolla hanskassa. Kuva Kaisu Nykyri

Perjantain ja sunnuntain kävijämäärien perusteella Kivenveiston tapahtumakonsepti on onnistunut taidekilpailun ja yleisötapahtumien yhdistelmä. Lauantaikin alkoi mainiosti – aina siihen saakka, kun koettiin taivaanmerkit. Onneksi veistäjäkatoksia koetellut tuulenpuhuri oli lyhyt, samoin sitä seurannut kaatosadekuuro, joten veistäjät pystyivät jatkamaan veistosten työstöä.

Kivenveistoveistokilpailun lisäksi Juuassa riitti mukavasti tapahtumaa koko viikonlopuksi. Riverian artesaaniopiskelijoiden kaikille avoin vuolukivityöpaja oli yksi viikonlopun yleisömagneeteista. Katja Salon, Andrei Kiskosen, Tarja Kinnusen ja Mariia Lukaninan ohjaukseen oli välillä suoranaista tungosta. Perjantai-iltana Seurojentalolla esiintynyt Juantehtaan Puhaltajat kapellimestarina Raimo Maaranen oli kuulijoille elämys. Trubaduurikeikan heittänyt Ilja Teppo hurmasi yleisön suvereenisti sunnuntaina; joensuulaisella toisen polven kansantaiteilijalla riittää karismaa ja taitoa vaikka muille jakaa. Juukalainen Polovelan papattajien Leidit lauteilla -naisryhmä tarjosi railakasta komiikkaa, josta ei nauramatta selvinnyt.

Juantehtaan Soittajat kapellimestarina Raimo Maaranen esiintyi Seurojentalolla, ja komeasti soi 20-henkinen orkesteri! Kuva Tuula Ikonen-Graafmans.
Rokkikukkoja
Juukalaisen kukkomestari Mika Karhisen tuotteet menivät kuin kuumille kiville. Kuva Tuula Ikonen-Graafmans.

Kivenveistokisojen ja koko tapahtuman onnistumisessa kaikkein suurin valtti oli talkooväki. Yli 70 vapaaehtoista antoi oman korvaamattoman työpanoksensa ravintolateltalla, järjestelyissä, järjestysmiehinä, ensiapuryhmäläisinä, kokkeina, majoittajina, yöpäivystäjinä, tiedotuksessa. Mitähän jäi pois? Viikonloppuna sai kokea juukalaisen yhteisöllisyyden voiman, ei tällaista tapahtumaa olisi pikkuporukalla vedetty läpi. Yhdessä olemme enemmän, kuten voimamies Viki Vuokkonen totesi.

PS. Seuraavan tapahtuman kehitystyö alkaa heti, kun edellinen on päättynyt. Palautetta otetaan mielellään vastaan, niin risuja kuin ruusuja ja kaikkea silta väliltä. Lähetä omat kommenttisi osoitteeseen ellintaitajat@gmail.com

PS2. Veistosten myynnistä on tullut paljon kyselyjä. Kaikki teokset ovat esillä Ellinkulman naapurikiinteistössä. Myyntiohjeistus sovitaan ensi viikolla. Tiedotamme asiasta heti, kun Ellin Taitajien hallitus on tehnyt tarvittavat päätökset ja linjaukset