Siirry suoraan sisältöön

Kivenveistokisasta jännä koitos

Veistäjät 2022 kollaasi

Mammutti-vuolukiveä veistetään Juuassa ensi viikonloppuna kokemuksella tai uskalluksella. Ensi kevään abiturientista moottorisahaveistäjään yli kolmen vuosikymmenen kokemuksella. Juuan Kivenveiston 2022 SM-kilpailusta ja kansainvälisestä kilpailusta 5.–7.8. tulee huikean jännittävä tapahtuma, osallistujina 15 uskalluksella tai kokemuksella varustettua veistäjäpersoonaa. Käsinveiston suosio yllätti järjestäjät.

Juuan Kivenveiston 2022 starttiin on aikaa vain reilu viikko. Paikallinen järjestäjä, Ellin Taitajat ry, on valmiina aloittamaan toiset kivenveiston SM-kilpailut ja samalla viidennet luonnonmateriaalien veiston SM-kilpailut. Myös kansainvälinen kilpailu päästään kuin päästäänkin järjestämään ensimmäisen kerran. Mukana on useampi viime kesän SM-kilpailuista tuttu kasvo. Tämänvuotinen teema, rakkaus, tarjoaa mukavasti haastetta ja lopputuloksia sopii odottaa mielenkiinnolla.

Veistäjät asettuvat työpöytiensä ääreen Kauko Kortelaisen veistospuiston (ent. keskuspuisto) alueella perjantaina 5.8. NunnaUuni Oy:n lahjoittamien Mammutti-vuolukiviaihioiden työstäminen veistoksiksi käsin tai koneella lähtee käyntiin aamuyhdeksältä heti, kun kilpailun johtaja Tapio Vartiainen antaa aloitusluvan. Veistoaikaa on perjantaina ja lauantaina klo 9–17 ja sunnuntaina 9–12, minkä jälkeen tuomarit astuvat kehiin.

Kivilastut lentävät käsin ja koneella

Kivenveistokilpailuihin osallistuu tänä yhteensä 15 veistäjää. Tapahtuman järjestäjät ovat erittäin tyytyväisiä niin osallistujien määrään kuin heidän jakaumaansakin – käsinveistoon osallistuu kahdeksan ja koneveistoon seitsemän kilpailijaa. Käsinveiston suosio tuli suorastaan yllätyksenä, sillä ilmoittautumisajan alkupuolella Juuassa jännättiin, saadaanko käsinveiston SM-kilpailua ylipäätään järjestettyä.

Juuan Kivenveiston 2022 osallistujat ovat kerrassaan hieno yhdistelmä innostusta ja kokemusta, nuorta lahjakkuutta ja vuosikymmenien hiomaa taitoa, osalla ammatin puolestakin. Kilpailun nuorin osanottaja on juukalainen abiturientti Maria Toivanen, 19, ja vanhin pyhäjärveläinen Timo Nevalainen, 62, jolla on yli kolmen vuosikymmenen mittainen kokemus moottorisahalla veistämisestä. Kaikille avoimen taidekilpailun kantavana ajatuksena onkin mahdollistaa harrastajien ja konkarien kohtaaminen kivenveiston merkeissä. Onhan tämä kivenveistokilpailu maamme ainoa lajissaan. Juualle niin tärkeän raaka-aineen, vuolukiven, veistolla on Suomessa pitkä ja ylväs perinne yli 8000-vuotiaasta Huittisen hirvenpäästä alkaen ja vaikkapa Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn legendaarista paviljonkia unohtamatta. Vuolukiven veistotaitoa kannattaa vaalia ja edistää.

Kansainvälinen edustuja löytyi

Venäjän sotatoimien seuraukset ovat heijastuneet kaukaisina laineina myös Juuan kivenveistokilpailuihin. Normaaleissa olosuhteissa kansainväliseen kilpailuun olisi saatu mukaan erinomaisia veistäjiä rajan takaa, kenties muualtakin Euroopasta. Onneksi ilmaantui kesäjuukalainen Carmen Bahlo, joka ilmoitti reippaasti kiinnostuksensa kivenveistoon. Saksan Brandenburgissa asuva Bahlo on eläkkeelle päästyään palannut taideharrastuksensa pariin hienoin tuloksin. Kansainväliseen kilpailuun saavat halutessaan osallistua myös kaikki SM-kilpailuihin osallistuvat suomalaisveistäjät.

Komea kaarti tuomareita

Juuan Kivenveiston 2022 tuomaristolla riittää asiantuntemusta arvioida perusteellisesti niin tekninen toteutus kuin taiteellinen vaikutelmakin. Kilpailun tuomareina toimivat NunnaUuni Oy:n toimitusjohtaja Johannes Uusitalo, Karelia AMK:n koulutuspäällikkö, muotoilun erityisasiantuntija Raimo Moilanen, Joensuun taidemuseon intendentti Pauliina Kaasalainen, kuvataiteilija Anita Eronen sekä Juuan kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Päivi Pennala. Tuomarit arvioivat veistokset sunnuntaina 7.8. klo 12–14. Kivenveistotapahtuma huipentuu välittömästi sen jälkeen tulosten julistamiseen ja palkintojen jakoon.

Käsinveiston SM-kilpailun osallistujat ovat:

Mikko Huhtala, Muuruvesi

Jussi Kormano, Marttila

Mikko Korte, Joensuu

Henna Latumäki, Varkaus

Maria Toivanen, Juuka

Minna Vartiainen, Joensuu

Marika Walldén, Varkaus

Koneveiston SM-kisoihin osallistuvat:

Jari Kuokkanen, Iisalmi

Marika Kylmä, Joensuu

Timo Nevalainen, Pyhäjärvi

Jukka Nykänen, Juuka

Heli Salo, Juuka

Markus Tanninen, Eno (Joensuu)

Kansainväliseen kilpailuun osallistuvat ainakin:

Carmen Bahlo, Brandenburg (Saksa)

Jussi Kormano, Marttila

Lasse Martikainen, Koli (Lieksa)

sekä muut halukkaat veistäjät, jotka osallistuvat SM-kilpailuihin.