Huippumuotoilua muinaisuudesta
Tänä kesänä Juuan Kivenveisto 2022 -tapahtumassa kilpaillaan kivenveiston mestaruuksista teemalla RAKKAUS. On todella jännää odotella elokuuhun, millaisia tulkintoja tuo ikiaikainen teema saa. Itse materiaalin suhteen ei minun tarvinnut miettiä, mikä vuolukiviesine herättää minussa eniten lämpöistä liikahtelua sydämen seutuvilla.
Näin esineen ensimmäisen kerran Suomen Kansallismuseossa parikymppisenä opiskelijana. Tuskin olen ainut, jolle Huittisten hirvenpää on ollut rakkautta ensisilmäyksellä. Satakuntalaisesta perunapellosta vuonna 1903 löytynyt vuolukivinen veistos edustaa yli 8000 vuotta vanhaa Finnish Designia. Taidokkaasti veistetty hirvenpää on muodoiltaan selkeä, suorastaan hämäävän pelkistetty herkän kaarevine muotoineen. Ilman tutkijoiden analyysejäkin maallikko tietää, että veistoksen tekijä on aiheensa tuntenut. Kylläpä vaan. Suuressa viisaudessaan asiantuntijat ovat lausuneet, että Huittisten hirvenpään mallina toimi noin vuoden ikäinen kuollut vasa, vieläpä muutamia päiviä aiemmin kaadettu.
Hienointa teoksessa on, että kivikautinen kivenveistäjä ei halunnut kopioida hirven päätä. Pyöreät korvat ja pyöreät silmänmollukat sopivat saumattomasti 14,5 cm:n pituiseen kalloon. Ei katsoja edes muista kaivata naturalistista hirven korvaa, koska Huittisten hirvenpää on täydellinen juuri sellaisena kuin muinainen mestari sen on työstänyt.
Monta asiaa Suomen tunnetuimmasta muinaislöydöstä jää arvoitukseksi, kuten vaikkapa valmistuspaikka. Vuolukiveähän esiintyy lähinnä Itä-Suomessa, eikä Satakunnasta ole edes muita vuolukiviesineitä löytynyt. Toinen suuri mysteeri on hirvenpään käyttötarkoitus. Se on luetteloitu Kansallismuseon kokoelmiin kallon läpi tehdyn kiinnitysreiän takia eläinpääaseeksi ja hirvenpäänuijaksi, mutta alapa pikkuisella vuolukivikallolla nuijimaan. Rikkihän se menee. Kenties Huittisten hirvenpää on kuulunut kalliopiirroksista tuttuun seremoniasauvaan. Mene ja tiedä, jotain maagista siinä on ja kokonsa puolensa sopisi mukavasti kämmeneen.
Tanja Rovio-Murto, Juuan Kivenveistotapahtuman 2022 hankekoordinaattori
Kuva Museovirasto